Dublă măsură, ipocrizie sau altceva?


Au fost dezvăluite publicului Protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, între Serviciul Român de Informaţii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aparent nu e absolut nicio problemă, nici măcar de moralitate, pentru magistraţii semnatari ai acestor protocoale şi, cum s-ar putea altfel, nici pentru membrii echipelor mixte.
S-a dovedit printr-o hotărâre judecătorească definitivă că fapta, pentru care persoanei ce ocupa cea mai înaltă funcţie din Ministerul Public i s-a deschis dosar penal, nu exista.  Din cauza acestui dosar penal ocupantul funcţiei a fost determinat să-şi dea demisia. Aparent nu e absolut nicio problemă, nici măcar de moralitate, pentru cei care au deschis dosarul şi i-au forţat demisia.
Au apărut în spaţiul public informaţii, cu grad mare de certitudine, că un ministru tehnocrat al Justiţiei a propus  Preşedintelui României spre numire, în funcţii importante din autoritatea judecătorească, chiar persoane care au avut legătură (profesională) cu trecutul Preşedintelui. Propunerile  şi numirile par a fi  apreciate în regulă, nu e absolut nicio problemă, nici măcar de moralitate, şi  nimeni nu pune la îndoială independenţa  procurorilor numiţi,  mult clamată şi apărată de CSM.
Au apărut în spaţiul public informaţii, cu grad mare de certitudine, că dosarul de candidatură al uneia dintre persoanele numite în aceste funcţii ar fi fost incomplet, cu cel puţin o lucrare relevantă întocmită de altă persoană, iar în proiectul de management ar fi preluat o parte din măsurile propuse de predecesorul în funcţie. Aparent nu e nicio problemă, nici măcar de moralitate.
Nici un judecător şi nici o asociaţie profesională a judecătorilor sau procurorilor nu iniţiază vreo petiţie de revoltă,  nu se stâng semnături de la procurori, judecători sau auditori de justiţie pentru verificarea faptelor dezvăluite şi urmărilor acestora asupra independenţei Justiţiei.
Nu se dau interviuri indignate şi de condamnare.
Nu se cheamă în ajutor Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană, Curtea Constituţională, organizaţiile neguvernamentale şi pe toţi cetăţenii României.
Niciun judecător, procuror sau auditor de justiţie  nu iese pe treptele vreunei Curţi de apel  la un „protest pentru” verificare (desigur).
Cu toate acestea, pentru susţinerea unor procurori cu funcţii înalte, împotriva cărora s-a  declanşat, în baza legii, procedura de revocare,  s-au iniţiat şi scris  petiţii, proclamaţii, scrisori şi memorii, s-au strâns semnături  laolaltă de la procurori, judecători şi auditori de justiţie,  s-au chemat în ajutor: Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană, Curtea Constituţională, organizaţiile neguvernamentale şi toţi cetăţenii României, susţinându-se că este încălcată independenţa Justiţiei.
Împotriva unor proiecte de lege, adoptate  în baza atributului exclusiv al Parlamentului  de a legifera, s-au iniţiat şi scris  petiţii, proclamaţii, scrisori şi memorii, s-au strâns semnături  laolaltă de la procurori, judecători şi auditori de justiţie,  s-au chemat în ajutor: Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană, Curtea Constituţională, organizaţiile neguvernamentale şi toţi cetăţenii României, susţinându-se că se încalcă independenţa Justiţiei şi va avea de suferit lupta împotriva corupţiei.
O fi dublă măsură, ipocrizie sau altceva?
Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s