Modificări absolut necesare (I)


Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor nu interzice judecătorilor și procurorilor să fie delegați la instanțe sau parchete la care nu au dreptul să funcționeze.

În cazul judecătorilor, prin Regulament adoptat de Plenul CSM, s-a prevăzut că delegarea nu poate fi dispusă decât la o instanţă la care judecătorul are dreptul să funcţioneze (art. 10 alin. 2 din Hotărârea Plenului CSM nr. 193/2006).

Pentru procurori o dispoziție similară nu există în legislația secundară, astfel încât un procuror cu grad de parchet de pe lângă judecătorie poate fi delegat, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, direct la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, ori un procuror cu vechime în funcție de doar 2 ani poate fi delegat la  Direcția Națională Anticorupție, deși la această direcție pot fi numiți doar procurori cu o vechime în funcție de 6 ani, delegare care poate avea loc nu numai într-o funcție de execuție, dar chiar și într-o funcție de conducere.

Cu alte cuvinte, spre deosebire de judecători, procurorii, fără să dea nici un examen de obținere a unui grad profesional superior, pot funcționa chiar la Parchetul de pe lângă ÎCCJ și obține o indemnizație corespunzătoare, ba chiar pot obține și o funcție  de conducere acolo.

Această situație nu numai că discriminează pozitiv procurorii în raport de judecători, dar nu garantează un rezultat de calitate al activității profesionale, rezultat așteptat de la   procurorii care funcționează  în parchetele ierarhic superioare sau în structurile specializate, după cum nu garantează nici că procurorul delegat se va manifesta independent în raport de persoana care l-a delegat.

Pentru aceste motive, consider că se impune introducerea unui nou alineat la art. 57 din Legea 303/2004, alin.8^2 cu următorul cuprins:

„(8^2) Delegarea judecătorilor  și procurorilor nu poate fi dispusă decât la o instanță sau la un parchet  la care au dreptul să  funcționeze.”

Totodată consider că este binevenită modificarea propusă în proiectul depus în Parlament care atribuie Secției pentru procurori din cadrul CSM dreptul de a dispune delegarea procurorilor, în locul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, similar cu reglementarea în vigoare aplicabilă judecătorilor (modificarea propusă: art. 57 alin. 7 „În interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni.”

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s