Guvernul vinde blana ursului din pădure


 

La plecarea în concediu (pentru 3 săptămâni) aveam speranța legitimă, întemeiată pe legea în vigoare, că după o viață petrecută în instanță, inclusiv în we și în vacanța judecătorească,  voi beneficia de pensia de serviciu, la împlinirea celor 25 de ani vechime în magistratură.

La nici două săptămâni mai târziu, constat cu profundă dezamăgire că Guvernul Tudose intenționează să își bată joc de mine și de colegii mei, modificând atât condițiile de acordare a pensiei de serviciu cât și cuantumul acesteia.

Când am intrat în magistratură, în 1998,  Legea 92/1992 privind organizarea judecătorească prevedea pentru magistrați o serie de garanții de independență, inclusiv din punct de vedere material.

Garanțiile de independență materială au fost rând pe rând reduse sau eliminate de guvernările trecute.

Astfel o  parte din sporuri au fost eliminate iar orele suplimentare nu a fost plătite niciodată, nici măcar pentru judecătorii din penal care stau până târziu în noapte, ori sâmbăta și duminica, pentru soluționarea cererilor de măsuri preventive și încuviințarea unor acte de urmărire penală.

Dreptul la  asistență medicală gratuită, medicamente și orteze a devenit unul cu plata contribuției la asigurările de sănătate,  cu decontarea costului acestora prin bunăvoința Ministerului Justiției, după luni de zile de la depunerea cererii de decontare.

Soții și copii minori în întreținere nu mai beneficiază de această așa-zisă gratuitate.

Dreptul la decontarea a 12 călătorii dus – întors s-a redus la 6 și apoi la 3.

Niciun magistrat nu a beneficiat vreodată de „asigurare realizată din fonduri bugetare, pentru viaţă, sănătate şi bunuri, în limita veniturilor pentru 15 ani de activitate”.

Indemnizația acordată  la pensionare sau la eliberarea din funcție din motive neimputabile, după 20 de ani de magistratură, a fost eliminată.

Casa de credit pentru magistrați nu a fost înființată niciodată. Sprijinul tinerilor magistrați pentru achiyiționarea unei locuințe proprietate personală în localitatea în care îți desfășoară activitatea nu s-a materializat niciodată.

De ani de zile niciun magistrat nu a mai fost decorat cu medalia „Meritul judiciar”, chiar fără vreun beneficiu material, ca distincție pur simbolică cum este reglementată în prezent în Legea 303/2004.

Guvernul Tudose pare hotărât să-mi ia și acest drept, mie și colegilor mei formați ca magistrați după 1989, deși de această pensie au beneficiat și beneficiază magistrați intrați în magistratură în regimul trecut.

Susținerile guvernamentale, că persoanele care se vor pensiona după intrarea în vigoare a OUG privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor vor beneficia practic de același nivel al pensiei ca și pensiile în plată, deoarece baza de calcul va fi mai mare urmare a  majorărilor salariale prevăzute de la 1 ianuarie 2018, nu au nici un suport real.

Guvernul Tudose vinde blana ursului din pădure. Dacă Guvernul a ajuns acum, în august 2017, la concluzia că bugetul de stat nu va putea suporta actualizarea pensiilor în plată cu indemnizațiile persoanelor în activitate, cine mai crede că bugetul României va suporta majorarea tuturor salariilor bugetarilor cu 25 % de la 1 ianuarie 2018, concomitent cu reducerea impozitului pe venit la 10 %?

Să nu ne amăgim!  Pensiile de serviciu vor fi reduse drastic pentru magistrații care vor ieși la pensie după 15 septembrie 2017, data preconizată a intrării în vigoare a OUG, iar salariile nu vor fi majorate prea curând.

Dacă s-ar fi dorit corectarea anomaliei obținerii unei pensii mai mari decât veniturile nete din activitate, era suficientă doar o singură dispoziție de modificare a legislației în vigoare, respectiv introducerea unui nou alineat la art. 82 din Legea 303/2004, cu următorul conținut:  „Cuantumul pensiei de serviciu nu poate depăși venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării” .

Dincolo de faptul că Guvernul Tudose nesocotește speranța legitimă a unui magistrat, cu vechime considerabilă, la obținerea unei pensii de serviciu prevăzută de lege din chiar prima zi de carieră, pentru care a muncit an de an tot mai mult, fără we și concediu de odihnă, această măsură absurdă va conduce la bulversarea instanțelor și parchetelor, în special a Tribunalelor, instanțele cele mai aglomerate din România.

Un judecător de Tribunal va trebui să intre cu sute de dosare în ședințele de judecată, pentru a acoperi golul creat prin pensionarea intempestivă a colegilor care îndeplineau condițiile de pensionare, dar optaseră să mai rămână în activitate, și doar o minte încâlcită poate aprecia că această măsură va duce la menținerea calității actului de justitie, că  „Justitia la secundă” (atât va avea judecătorul să studieze dosarele) va fi un mare câștig al statului democratic, iar justitiabilii vor avea dreptul la un proces echitabil in realitate, nu scris doar in Constituție și lege!

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Guvernul vinde blana ursului din pădure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s