Justiția nu trebuie folosită în discursul public pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale


Constituția României în art.1 alin. 3 prevede că  „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.”

Două dintre drepturile fundamentale prevăzute în Constituția României sunt dreptul de vot și dreptul de a fi ales:

 Art. 36 – Dreptul de vot

  (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

    (2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Art. 37 – Dreptul de a fi ales

    (1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).

    (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.”

Orice judecător, procuror, ministru, parlamentar și Președintele României, la numirea în funcție sau preluarea mandatului, depune un jurământ, cu mâna pe Biblie, că va respecta drepturile și libertățile fundamentale.

Jurământul pe care îl depune Președintele României este trecut chiar în Constituție, în art. 82 alin. 2: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Așadar, dacă Președintele României a jurat cu mâna pe biblie că va apăra democrația, drepturile  și libertățile fundamentale ale cetățenilor, iar unul din rolurile sale, prevăzute în Constituție la art. 80 alin. 2, este acela de a veghea la respectarea Constituţiei, este absolut inadmisibil ca, în discursul public, dosarele penale din Justiție, fie ele terminate cu condamnări definitive, fie doar în curs de soluționare, să fie folosite pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale.

Prin urmare, solicit Consiliului Superior al Magistraturii, care garantează independența Justiției, să comunice Președintelui României că folosirea Justiției în lupta politică, ca pretext pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale, este o violare a Constituției și o încălcare a jurământului depus la investitură.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Justiția nu trebuie folosită în discursul public pentru a face apologia îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale

  1. Cand discursul liderului este plin de ura si invective, pare „normal” ca sustinatorii sa incerce sa-si depaseasca „maestrul”.

  2. vall365 zice:

    Ceea ce spune presedintele e rational si normal…Nici un candiata asupra caruia planeaza suspiciuni …nu trebuie sa candideze pentru functii in stat…Asta nu inseamna limitarea libertatii….ci inseamna separarea graului de neghina…un test de integritate…

    • Punctul dvs. de vedere, ca dealtfel si al meu, nu tine loc de Constitutie. Ce estazi pare normal pentru unii, nu e normal pentru ceilalti si foarte posibil sa nu fie normal pentru nimeni peste 30 de ani. de aceea este lege, de aceea exista Constitutie. Pentru ca intr-o tara democratica nu domneste bunul plac ci legea. As vrea sa-mi dati exemplul unui alt presedinte de stat,, membru UE care face afirmatii publice contrare dispozitiilor constitutionale. Domnule, poate nu stiti cate cauze penale exista pe rolul parchetelor din Romania? In anul 2015 au fost in lucru 1.822.463 dosare penale. Asadar, cel putin tot atatea persoane cercetate. Pana persoana cercetata nu e condamnata definitiv, nu avem noi nici un drept sa o declaram vinovata, Iar daca interzicerea drepturilor electorale se poate face numai prin hotarare judecatoreasca, de ce avem noi, in frunte cu presedintele tarii dreptul sa decretam, fara drept de apel, ca o persoana nu are dreptul sa candideze? Respectarea Constitutiei nu este optionala!

  3. malus dacus zice:

    Atata timp cat basistii au pus mana pe, citez din „basau”: „cele trei chei din justitie: presedintele ICCJ, procurorul sef DNA si procurorul general” , alaturi de „campul tactic” creat pentru functionarea „sistemului ticalosit”, prin schema recunoascuta public de „basau” cand vorbea de numirea procurorilor si judecatorilor in functie, citez: „…..ti subordonezi prin numire”, nu avem cum sa ne asteptam ca justitia sa fie independenta si drepturile fundamentale ale omului sa fie respectate conform prevederilor constitutionale, intrucat „basistii” sau mai plastic spus: „cei cu nasul in suflet” sunt in stare sa o murdareasca si pe alba ca zapada pentru a-si atinge scopurile lor meschine si a o scoate din cursa electorala. Si asta cu atat mai mult cu cat, deocamdata nimeni nu poate sa-i traga la raspundere, pentru ca bratul inarmat al „sistemului ticalosit” intitulat DNA se afla sub controlul lor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s