Despre propunerea de admitere în avocatură fără examen


În continuarea observaţiilor la propunerile de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având în vedere recentele luări de poziţie ale barourilor de avocaţi, aş vrea să-mi exprim următorul punct de vedere.

Sunt întru totul de acord cu susţinerile domnilor avocaţi că este necesară realizarea unui echilibru între aspectele ce ţin de protecţia profesiei de avocat şi cele ce ţin de protecţia interesului general.

Consider că nu este în interesul general al societăţii ca în avocatură să intre fără examen orice absolvent de drept, pentru că activitățile de asistență juridică specifice profesiei trebuie exercitate doar de absolvenți care dovedesc că au cunoștințe juridice temeinice.

Mi se pare, însă, că nu are nicio justificare rezonabilă  reticenţa barourilor în ce priveşte admiterea în profesia de avocat, fără examen, a foștilor judecători  care au o vechime în  funcţie de cel puţin 18 ani.

Îmi spunea o colegă, la o întâlnire electorală, că dacă un judecător este calificat, în sensul că a obţinut, prin concursuri și examene, îndrituirea dată de lege să verifice actele întocmite de avocaţi, fie ele în materie civilă sau penală, pentru că pronunţarea unei hotărâri reprezintă o veritabilă  „verificare” a temeiniciei și legalității cererilor redactate de avocați, atunci judecătorul este calificat şi să întocmească actele pe care anterior le-a verificat, ca o expresie a postulatului „cine poate mai mult, poate și  mai puțin”.

Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre personalul de specialitate juridică asimilat magistraților, care a desfăşurat o cu totul altă activitate, similară, în unele cazuri, cu aceea a consilierilor juridici.

Cu toate acestea, consider că nu este firesc ca în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor să fie introdusă o reglementare ce priveşte admiterea într-o altă profesie (de fapt în alte profesii, pentru că proiectul vorbește și de: mediatori, notari, executori judecătorești), eventuala posibilitate de admitere a judecătorilor în avocatură, fără examen, putând fi reglementată printr-o modificare a  Legii 51/1995, după consultarea  cu UNBR.

În ce priveşte principiul reciprocităţii, despre care fac vorbire barourile de avocaţi, în sensul ca şi avocaţilor cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani să li se permită să intre în magistratură, fără examen, cu riscul de a-mi atrage numeroase critici, opinez că nu este în interesul general al societăţii, mai exact în interesul menţinerii unui standard ridicat de pregătire profesională a magistraţilor, necesar  unui act de justiţie de calitate, ca intrarea în această profesie să se facă fără examen.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre propunerea de admitere în avocatură fără examen

  1. Maria zice:

    Vreau sa va atrag atentia asupra unui aspect.De ce avocatii pretind sume uriase absolventilor de Drept,pentru a putea sa faca stagiul de 2(doi) ani .Atunci cum sa poata accesa la ex pentru Avocati.O alta problema este ca multi dintre acesti Avocati au facut stagiul fiind salarizati de statul Roman.Faceti ceva si pentru tinerii fara bani,ajutatii sa poata promova.Aceasta este punctul de vadere al unei pensionare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s