Câteva prime observații cu privire la modificările, propuse de MJ, la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii


 I. Modificarea prin care se propune ca  membrii Consiliului Superior al Magistraturii să nu desfășoară activitate permanentă, deși  CSM este un organ cu activitate permanentă, iar judecătorii și procurorii aleși în CSM să  continue să desfășoare activitatea de judecător, respectiv de procuror sau, după caz, să exercite funcțiile de conducere la instanțe sau parchete, nu cred că are vreo justificare înafară de aceea de a șubrezi capacitatea membrilor CSM de a-și putea îndeplini corespunzător, cu responsabilitate, atribuțiile ce le revin, dincolo de faptul că membrii aleși vor fi în stare de incompatibilitate, atunci când vor trebui să voteze asupra unor chestiuni privitoare la  instanța sau parchetul la care funcționează.

                Prin această modificare, Ministerul Justiției vrea să transforme CSM-ul într-un organism pur decorativ, fără posibilitate efectivă de a analiza și hotărî în cunoștință de cauză, pentru că este fizic imposibil ca un om, fie el și judecător sau procuror, să poată desfășura activitatea obișnuită la instanță sau parchet și să se teleporteze la București, de la sute de km distanță, să desfășoare activitate în comisii și să participe și la ședințele Secției, Plenului, instanței  de disciplină.

             II.   Este necesară modificarea art. 45 din lege, prin introducerea unui nou alineat, 22 , cu următorul cuprins: “În cazul în care sesizarea privește un judecător sau procuror care încă nu a pronunțat o hotărâre sau nu a dat o soluție procedurală  în dosarul de u.p., verificările prealabile, inclusiv cercetarea disciplinară, se suspendă până la desesizarea judecătorului sau procurorului vizat.”

Justificarea acestei modificări este impusă de faptul că verificările prealabile sau cercetarea  judecătorului sau procurorului, cât timp are dosarul pe rol, este de natură să aducă atingere imparțialității, garanție absolut necesară pentru un proces echitabil, dar și să favorizeze alegerea judecătorului sau procurorului, prin formularea unor sesizări împotriva judecătorului sau procurorului neagreat de petent.

              III.  În ce privește revocarea membrilor CSM, consider că modificările propuse sunt salutare, cu excepția următoarelor:

a) Introducerea ca motiv de revocare  “cazul săvârșirii unor fapte de natură a aduce atingere gravă independenţei şi prestigiului justiţiei” se suprapune oarecum pe textul art. 99 alin. 1 lit. a) din Legea 303/2004, care prevede că este abatere disciplinară manifestarea  care aduce atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşită în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, iar aplicarea unei sancțiuni disciplinare figurează déjà ca motiv de revocare;

    b)    Introducerea drept condiție pentru revocare,  propunerea adunărilor generale de la nivelul tuturor instanțelor sau parchetelor, o face absolut imposibilă, astfel încât este necesar să rămână condiția actuală, a majorității adunărilor generale.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Câteva prime observații cu privire la modificările, propuse de MJ, la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii

  1. Judecator suspendat zice:

    Felicitari pentru profesionalism si curaj , din partea unui judecator in prezent suspendat. As dori sa va transmit cateva observatii , propuneri cu privire la modificarile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor . Consider ca dvs. aveti forta necesara pentru a le promova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s