Brașov și Miercurea Ciuc


Hotărâtă să mă țin de programul stabilit, joi, înainte de 0ra 10, am intrat pe ușa Tribunalului Brașov.

Am avut privilegiul de a cunoaște mai mulți colegi, care au participat la întâlnire alături de dna vicepreședintă a Tribunalului Brașov și de dna președintă a Tribunalului pentu minori și familie.

Discuțiile s-au purtat absolut firesc, fără rețineri, și am abordat o mulțime de subiecte, printre care: reprezentativitatea judecătorilor în cadrul CSM, renunțarea la judecătorii și procurorii detașați în aparatul propriu al CSM, modalitatea de admitere în magistratură,  obținerea gradului profesional al instanței superioare, care nu ar trebui să fie concurs, ci examen,  stabilirea unei distincții între oobținerea gradului profesional și promovrea efectivă,  numirea procurorilor în funcția de judecător, necesitatea eliminării inechităților dintre judecători și procurorii din structurile specializate (în ce privește salarizarea), modificarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM, în acord cu Decizia Curții Constituționale,  revederea legislației privind decontarea chiriei, majorarea unor termene de soluționare stabilite de  CPP.

În ce privește decontarea chiriei pentru magistrați, opinia mea este că regula ar trebui să fie acordarea de locuințe de serviciu, iar decontarea chiriei să fie excepția.

La momentul actual, atâta vreme cât nu a existat interes din partea Ministerului Justiției să achiziționeze locuinte de serviciu pentru magistrați, la care au dreptul potrivit legii, nu li se poate reproșa acum  că li se decontează chiria.

Dacă în București,   pentru o garsonieră  de  închiriat pentru studenți, chiria ajunge  la 250 euro, atunci mi se pare că o chirie de 600 euro pentru o locuința decentă, în care să locuiască magistratul împreună cu familia, nu este exagerată.

Cred însă că nu este firesc și nici legal să existe situații în care să beneficieze de decontarea chiriei ambii soți magistrați.

Pentru că discuțiile la Brașov s-au prelungit și încă am mai fi avut multe de discutat, iar la ieșirea din oraș, nu știu de ce am avut impresia că am luat-o pe un drum greșit, motiv pentru care m-am întors din drum,  pierzând minute bune pentru reorientare, am ajuns la Miercurea Ciuc mai târziu decât planificasem.

Cu toate acestea, colegii de la Tribunalul Harghita m-au așteptat și am stat la discuții până după ora 16.

Tema centrală a discuțiilor a fost lipsa răspunderii membrilor CSM, răspundere care ar exista doar dacă revocarea ar fi reglementată într-un mod accesibil.  Posibilitatea revocării ar putea constitui o garanție că membrii aleși nu vor uita cu totul de unde au plecat și cine i-a ales.

Am discutat și despre necesitatea remunerării suplimentare a judecătorilor,  la instanțele unde sunt locuri vacante neocupate vreme îndelungată, întrucât lipsa este suplinită de efortul suplimentar al  judecătorilor în activitate, dar și despre multe alte probleme cum ar fi: șubrezirea statutului judecătorului și  intențiile de modificare a acestuia, volumul crescut de activitate, programul statisEcris, necesitatea ca membrii nou aleși să țină legătura cu instanțele.

La despărțirea de colegii de la Tribunalul Harghita am promis că voi reveni în vizită și mi-aș dori să mă cazez la Tușnad Băi, stațiune pe care am admirat-o doar din mersul mașinii, dar care mi s-a părut un loc perfect pentru odihnă după o activitate  extenuantă.

Mulțumesc colegilor de la cele două Tribunale pentru amabilitatea și căldura cu care m-au primit și promit să nu-i dezamăgesc!

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Brașov și Miercurea Ciuc

  1. dinoffside zice:

    Eu m-am oferit sa-ti fiu interpret in regiunea Harghita-Covasna.
    Vad ca te-ai descurcat minunat.
    In opinia mea ar trebui sa abordezi si Oltenia !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s