Un judecator limiteaza altui judecator libertatea de exprimare!


Am fost exclusa de pe grupul de discutii forumuljudecatorilor (unde sunt inscrisi peste 2.000 de magistrati) de un administrator al grupului, judecator la CA Timisoara.
Sigur, acest lucru s-a intamplat dupa ce am publicat interviul pe lumea justitiei si astazi am postat pe acelasi grup un indemn adresat judecatorilor si procurorilor de a participa la intalnirea organizata de CSM pentru a discuta despre Memorandumul pentru Justitie.
Am scris in mesaj ca participarea judecatorilor la aceasta intalnire este esentiala, in conditiile in care au fost invitati doar reprezentantii asociatiilor profesionale si presedintii Curtilor de Apel, iar majoritatea presedintilor de Curte de Apel nu au convocat Adunarile Generale pentru adoptarea Memorandumului.
Cu alte cuvinte, au fost convocati sa discute despre Memorandum, in majoritate, magistrati care nu au declarat ca sustin Memorandumul.
Reprezentantii Asociatiilor profesionale nu trebuie lasati singuri la aceasta intalnire, ei trebuie sustinuti de judecatorii si procurorii care au adoptat in Adunarile Generale Memorandumul privind Justitia!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Un judecator limiteaza altui judecator libertatea de exprimare!

 1. dinoffside zice:

  https://dinoffside.wordpress.com/2016/09/23/despre-excluderi/
  Excluderea este masura extrema ce poate fi luata fata de un membru al unei comunitati (chiar si virtuale) si trebuie sa aiba la baza o incalcare impardonabila a normelor interne ale comunitatii, sau o incalcare repetata a unor norme mai putin importante. Regula, in opinia mea, este aplicarea graduala a sanctiunilor, incepand cu cea mai usoara, contibuand cu cea de severitate medie si, finalmente, daca se persista in nerespectarea regulilor comunitare, se poate dispune excluderea. Mai mult decat atat, excluderea poate fi temporara sau definitiva.

  Forumul Judecatorilor este o comunitate profesionala cu pretentii elitiste, relativ impermeabila la dialogul alert si neunanimist. Este organizata sub forma unui mailing list (yahoo), platforma care permite aplicarea sanctiunilor in mod gradual – interdictie de postare (cu posibilitatea citirii mailurilor); filtrarea postarilor (moderatorul/administratorul permite intrarea pe grup doar a postarilor pe care le apreciaza ca fiind conforne regulilor grupului); excluderea temporara sau definitiva. De asemenea, se poate dispune, in cazul excluderii, ca userul exclus sa primeasca macar un daily digest (rezumat) al postarilor zilei.

  Doamna L.A. a fost exclusa din comunitate. Initial, am crezut ca este vorba de motive formale, in concret, nerespectarea regulilor de postare. Ulterior, am vazut ca motivul este oarecum neclar si plasat intr-o zona nevralgica. Am retinut ca ar fi vorba de incalcarea obligatiei de rezerva.

  Desigur, doamna L.A. a intrat in campanie electorala, promovarea propriei persoane cu scopul de a aduna voturile necesare accederii in Consiliul Suoerior al Magistraturii de la nivelul Tribunalelor. Nu stiu daca a ales cea mai fericita cale pentru a aface acest lucru, deoarece a optat pentru varianta agresiva. Putin inspirata mi s-a parut si alegerea locurilor pentru desfasurarea campaniei: siteul Luju si una din televiziunile nationale de stiri. Nimic de comentat asupra blogului public personal si auspra siteului Juridice.

  In fine, astea sunt optiuni personale si am remarcat ca si alti candidati au optat pentru acelasi site si pentru televiziuni la fel de discutabile prin modalitatea de transmitere a mesajelor (antena 3). In fine, asta e o chestie de optiune personala si fiecare isi asuma ca prin locul public in care evolueaza sa se incarce cu perceptia generala (negativa sau pozitiva) ce o are publicul fata de media respectiva. Asta se va vedea in numarul de voturi obtinute pentru accederea in C.S.M.

  Intr-una din interventiile televizate realizata pe cale telefonica, doamna a reluat o tema recurenta a justitiei: raportul D.N.A. si judecatorii ce judeca dosarele instrumentate de acest organ, asesozanata cu o tema acoperitilor/informatorilor din justitiei (tema cu iz speculativ farar a exista date certe asupra existentei unor asemenea persoane in sistemul judiciar).

  Si acest aspect, alaturi de modalitatea de inserare, de catre televiziune, a interviului in contextul mai larg al unor cauze concrete, este unul care se va regasi in numarul de voturi. Stiul a fost jurnalistic agresiv, alert cu iz de breaking news, cu toate ca doamna L.A. a oferit informatii neverificate cu caracter general. Apoi, legatura vizuala, Rarinca, Johanis …etc a frizat penibilul in contextul in care s-a dorit un mesaj electoral.

  Ceea ce a deranjat, in opinia mea, a fost referirea la F.J. in sensul ca s-ar incerca “bagarea pumnului in gura”. Din acest punct de vedere, doamna L.A. greseste. Greseste, pentru ca o simpla masura moderatoristica, in concret, de a-si concentra mesajele electorale sub o anumita titulatura, nu este una ce limiteaza dreotul a exprimare ci este de natura sa asigure coerenta si continuitate exprimarii. Userii vor sti, pornind de la titlul mailului (mesaj electoral sau campanie electorala), care este natura mesajului din mail si vor putea alege sa il deschida sau sa nu il deschida.

  Nu regasesc o incalcare a obligatiei de rezerva in tot ce afacut doamna L.A.

  A adus, in mod public o acuzatie F.J., cea referitoare la tendinta de a fi redusa la tacere, nu a dezvaluit substanta vreunei discutii de pe grup.

  Din exterior, datorita optiunii pentru cea mai grava sanctiune, apare ca doamnei L.A. i s-a bagat definitiv pumnul in gura.

  Tocmai din acest considerent as fi optat pentru o sanctiune mai putin severa. Asta cu atat mai mult cu cat acest lucru este realizabil. As fi mers pe o moderare, adica pe filtrarea mesajelor trimise de user, astfel ca, s-ar fi dat acces pe grup doar mesajelor conforme din punct de vedere al regulilor de postare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s