Prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi ales


Atât  prezumția de nevinovăție cât și dreptul de a fi ales sunt consacrate in  Constituția României in Titlul II Capitolul II Drepturile şi libertăţile fundamentale.

Astfel  art. 23, cu titlul marginal  Libertatea individuala, in alin. 11 prevede că: “Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată.”

Totodata, art. 37, cu titlul marginal  Dreptul de a fi ales prevede că:

            “ (1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).

(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Dacă observăm  ordinea in care legiuitorul Constituțional a ințeles să așeze drepturile și libertățile fundamentale în Capitolul special destinat acestora, putem constata  că dreptul la viață și integritate fizică și psihică este primul drept reglementat (în art. 22), iar  libertatea individuală este reglementă a doua (in art. 23), astfel incât am putea concluziona că libertatea individuală poate fi considerată cea mai importantă libertate consacrată constituțional.

Legiuitorul Constituțional a reglementat și situația în care unele drepturi sau libertăți pot fi restrânse.

Astfel, ultimul articol din Capitolul II, art. 53, cu titlul marginal Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, prevede urmatoarele:

“ (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”

Interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice este prevăzută in Codul penal, ca pedeapsă accesorie sau complementară, partea generala a codului  reglementând atât aplicarea acestor pedepse cât și executarea acestora.

Astfel, potrivit art. 65 alin. 3 din Codul penal,  pedeapsa accesorie a dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată, iar art. 68 alin. 1 referitor la pedeapsa complementară prevede că:  “Executarea pedepsei interzicerii exercitării unor drepturi începe: a) de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la pedeapsa amenzii; b) de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere; c) după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.”

Prin urmare, orice persoană, căreia nu i s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice, are dreptul de a-și depune candidatura pentru o funcție publică aleasă. Împrejurarea că ar fi subiectul unui dosar de urmarire penală sau al unei judecăți penale in curs, nu poate constitui un impediment legal în depunerea candidaturii,  întrucât candidatului trebuie să i se respecte atât prezumția de nevinovăție cât și dreptul de a fi ales.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s