Asteptarile sistemului judiciar de la noul Ministru desemnat


Caderea guvernului Ungureanu si cu el “vesnicul” ministru al justitiei, Catalin Marian Predoiu, ministru pe care mare parte a celor ce lucreaza in sistemul judiciar nu    l-au agreat, sentiment impartasit reciproc, se pare, ne face sa ne punem intrebarea: Ce asteptari avem noi, judecatorii, procurorii si personalul auxiliar din justitie, de la noul ministru desemnat, daca Guvernul Ponta va fi votat in Parlamentul Romaniei?

Cred ca cea mai mare asteptare este aceea a revizuirii schemelor de personal, insuficiente fata de volumul urias de dosare inregistrate pe rolul instantelor si parchetelor dinRomania. In mod cert, revizuirea schemelor de personal va ramane fara efect daca nu va fi insotita de concursul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul organism cu atributii in recrutarea magistratilor.

Noul ministru va trebui sa accepte ca o justitie de calitate  si intr-un termen rezonabil nu poate fi facuta decat cu un numar semnificativ mai mare  de judecatori si procurori.

Parlamentul Romaniei a adoptat patru noi coduri, dintre care doar Codul Civil a intrat in vigoare. Sistemul judiciar nu este pregatit, cu numarul actual de judecatori, procurori si grefieri, pentru aplicarea  celorlalte coduri, nici macar a celui de procedura civila, preconizat a deveni aplicabil la 01.09.2012.

Studiul de impact, platit cu bani grei de fostul Ministru al Justitiei, dar facut dupa ce codurile au fost adoptate,  au relevat necesitatea majorarii schemelor de personal dar si necesitatea alocarii unor sume uriase de bani pentru infrastructura necesara intrarii in vigoare a acestor coduri.

Aplicarea noilor coduri, in lipsa personalului necesar si a infrastructurii corespunzatoare va pune carul inaintea boilor, asa cum a facut ministrul Predoiu, trimitand in Parlament proiectele celor patru coduri fara a se fi intocmit intai studiul de impact, iar rezultatul va fi unul contrar asteptarii populatiei, o justitie la fel de intarziata si de o calitate mult mai proasta.

Pentru a-l convinge pe noul Ministru despre necesitatea adecvarii schemelor de personal, l-as intreba daca, in calitate de justitiabil,  domniei sale i-ar cadea bine sa stie ca dosarul in care este parte, in recurs, este studiat de  fiecare dintre cei trei judecatori ai completului doar  15 minute ori cel mult 30 de minute, iar de judecatorul fondului a fost studiat poate chiar mai putin. 15 minute si apoi gata “vine”  hotararea irevocabila.  15 minute si destinul unui om se poate schimba pentru totdeauna. Ar vrea noul Ministru sa aiba parte de o asemenea justitie?

O alta asteptare este aceea ca Puterea executiva sa nu mai intervina in actul de justitie. Este inacceptabil pentru un stat de drept ca o hotarare judecatoreasca sa poata fi executata silit doar cand vrea Puterea executiva. Orice om de buna credinta dinRomania intelege ca atat Statul roman, cat si alte tari ale lumii traverseaza o grava criza economica. Acesta imprejurare  nu da dreptul executivului sa intervina nelimitat in actul de justitie. O amanare la plata, prin intermediul instantelor judecatoresti, asa cum este in prezent reglementata prin O.G. nr. 22/2002 este  singura compatibila cu statul de drept.

Domnule Ministru, lasati judecatorii sa aprecieze, de la caz la caz,  daca se impune amanarea la plata si pentru un termen rezonabil a obligatiilor Statului fata de orice creditor, nu numai fata de salariati!

O alta asteptare, ce se leaga in mod direct de persoana Ministrului desemnat, este aceea de a fi consecvent propriilor declaratii, in ce priveste modificarile legislative recente in domeniul raspunderii magistratilor.

Domnule Ministru veti avea ocazia sa indreptati erorile vechiului ministru, ori macar sa nu uzati, pe perioada cat veti detine acest portofoliu, de prerogativa de titular al actiunii disciplinare.

Reclame
Acest articol a fost publicat în judecator, Justitie, raspundere magistrati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Asteptarile sistemului judiciar de la noul Ministru desemnat

  1. balbeck zice:

    Pana pe 12 septembrie euro trebuie sa scada.Se stie cand va fi ziua dificila.Prin urmare este stabilitate si euro scade.Asa e normal.Daca nu scade,Mugur Isarescu e valetul lui CENZURAT.(hahaha)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s