Perplexitatea la varful justitiei continua?


Curtea Constitutionala a dat publicitatii astazi motivarile celor doua decizii prin care au fost declarate neconstitutionale Hotararile Plenului Senatului de validare a  listei cu magistratii alesi  si a listei reprezentantilor societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii.

Din tacerea ce “se aude” dinspre CSM,  care, cel putin la nivel teoretic, are totusi  6 membri: 3 de drept si 3 alesi (neafectati de deciziile Curtii), pare ca motivarea nu e suficient de limpede, astfel ca starea de perplexitate continua.

Este cu atat mai surprinzatoare aceasta lipsa de reactie, cu cat, potrivit declaratiilor Presedintelui ales in 7 ianuarie 2011, pana la publicarea deciziilor in Monitorul Oficial, CSM a  functionat normal, ceea ce ar  fi presupus gandirea unor solutii pentru iesirea din blocaj, fie si prin modificarea de ultim moment a Regulamentului de organizare si functionare.

Premierul Boc a declarat ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale pentru a gasi solutii pentru depasirea starii de avarie in care se afla CSM.

Este premierul mai interesat de rezolvarea situatiei  din justitie decat membrii CSM?

Cred ca, in momentul de fata,  Presedintelui  Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca membru de drept in CSM si reprezentat al Puterii judecatoresti, asa cum este caracterizat in  art. 3 lit.c) in Legea 317/2004, ii revine sarcina de a incerca urgentarea reluarii procedurii de validare in Senatul Romaniei ca si aceea de a initia orice demersuri interinstitutionale pentru rezolvarea blocajului fara a fi afectata independenta sistemului judiciar sau de a cere sa fie consultat, in cazul unor rezolvari „gandite” de executiv.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Justitie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Perplexitatea la varful justitiei continua?

 1. radu zice:

  am citit articolul de cel putin 5 ori
  se pare ca nu sunt prea istet, pentru ca nu am inteles de unde pana unde presedintele ICCJ trebuie sa se implice in o chestiune politica precum avizarea membrilor CSM de catre Senatul Romaniei
  si cand te gandesti ca in urma cu 1-2 ani, va admiram pentru pozitia pe care o aveati in protestele magistratilor….dar cum spuneam ,,se pare ca nu sunt prea istet”

  • Vrand, nevrand, validarea membrilor alesi in CSM se face de Senatul Romaniei, format din oameni politici.
   Dupa cum spuneam si in articol, la acest moment Consiliul Superior al Magistraturii este format doar din 6 membri, 3 alesi si 3 de drept, astfel incat intreaga activitate este paralizata.
   Implicarea Presedintelui Inaltei Curti de Casatie este legitimata de calitatea acestuia de membru de drept in CSM si reprezentant al puterii judecatoresti. Implicarea despre care vorbeam se referea la urgentarea reluarii procedurii de validare, care poate fi facuta printr-o adresa oficiala, in acest sens. Nici intr-un caz nu am dorit sa se inteleaga ca trebuie sa faca lobby pentru unul sau altul din cei de pe lista.
   In acelasi timp, nu pot intelege cum de altii par mai interesati de reluarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii, decat cei desemnati prin lege sa faca parte dintr-un organism cu atributii constitutionale de a garanta independenta justitiei.

 2. balbeck zice:

  E rau ca CSM este politic,e rau ca parchetul general este politic,e rau ca DNA este politic,e rau ca CC este politic.E rau ca ministrul justitiei este politic.Sa continui?E rau ca presedintele numeste procurorii si judecatorii,e rau ca ii demite prin decret prezidential….sa mai zic?Am dreptate?CSM ce rol mai are?Eu stiu ca un procuror a fost demis prin decret prezidential…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s