Perplexitate si ingrijorare in justitie


Decizia recenta a Curtii Constitutionale a provocat  deopotriva perplexitate si ingrijorare in sistemul judiciar.

Incapacitatea Consiliului Superior al Magistraturii, in componenta rezultata in urma alegerilor din 2010, de a avea vreo reactie la aceasta decizie, inclusiv gasirea unor solutii pentru depasirea blocajului, fie si la nivelul unor consultari cu celelalte puteri, in asa numitele relatii institutionale, despre care am fost informati ca noua conducere  le-ar fi inceput, la care se adauga ingrijorarea magistratilor de rand ca executivul va incerca incalcarea independentei justitiei, prin preluarea unor atributii de catre Ministerul Justitiei, ne obliga sa gandim care ar fi pasii de urmat in cazul unor variante de scenarii posibile.

Situatia reluarii procedurii alegerilor, pentru toate categoriile de instante si societatea civila, ar lasa Consiliul Superior al Magistraturii doar cu membrii de drept: Presedintele ICCJ, Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ si Ministrul Justitei si cei trei magistrati care si-au prelungit mandatele: Ana Labus,   Gratiana Isac si  Bogdan Licu. Fara indoiala, in aceasta componenta,cu 6 membri in loc de 19,  Consiliul Superior al Magistraturii nu va putea sa-si indeplineasca atributiile.

Constitutia Romaniei, in art. 134, stabileste care sunt atributiile CSM:

-propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si procurorilor, cu exceptia celor stagiari;

-indeplineste rolul de instanta de judecata, prin sectiile sale, in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor;

-indeplineste si alte atributii stabilite prin legea sa organica, in realizarea rolului sau de garant al independentei justitiei.

Rezulta asadar ca, in materia numirilor si raspunderii disciplinare, textul constitutional nu permite ca aceste atributii sa fie preluate de alte institutii, cum ar fi MJ.

Totodata, orice modificare a Legii 317/2004 nu poate avea loc decat printr-o lege organica, exclusa fiind astfel adoptarea unei ordonante simple (art. 115 alin.1 din Constitutia Romaniei interzice aceasta posibilitate) cat si a unei ordonante  de urgenta, intrucat acelasi art. 115, in alin.6, stabileste ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, Consiliul Superior al Magistraturii find una dintre acestea.

Singura rezolvare a blocajului institutional actual, avand in vedere ca durata  mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi mai mare de 6 ani (text constitutional – art. 133 alin.4),   ar fi doar validarea ca membri interimari a  judecatorilor de la ICCJ si CA, precum si a unui procuror de la parchetele de pe langa tribunale,   care au participat la alegerile din 2004.

Rezolvarea este identica si in cazul in care s-ar relua alegerile doar la nivelul ICCJ, CA si parchetele de pe langa tribunal, sau in cazul in care ar fi invalidate doar cele trei candidaturi: Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea.

Aceasta din urma situatie ar fi cea mai usor de rezolvat si sper  sa fie cea care va fi sugerata in motivarea deciziei CC, altfel ar fi sanctionati  judecatorii si procurorii care au candidat cu respectarea conditiilor impuse de lege pentru ca altii nu au respectat legea, instituindu-se o “raspundere colectiva” pentru fapte care nu pot fi imputate decat unor anumite persoane.

Orice alta rezolvare, inafara cadrului constitutional aratat mai sus,  care ar putea duce la incalcarea independentei justitiei, va trebui sa “beneficieze” de reactia imediata a asociatiilor profesionale ale magistratilor si a intregului corp profesional.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Justitie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Perplexitate si ingrijorare in justitie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s